Frysk Jeugd Orkest

Frysk Jeugd Orkest

Frysk Jeugd Orkest

Het Frysk Jeugd Orkest, in 1977 opgericht, bestaat uit een groep jonge enthousiaste amateurmuzikanten. Het orkest heeft een symfonische bezetting van ongeveer zestig leden. Het Frysk Jeugd Orkest handelt vanuit vier kernwaarden: Plezier, Samenwerken, Discipline en Ontwikkelen. Het is ons doel jonge musici uit Fryslân een podium te bieden om in een orkest met symfonische bezetting plezier te beleven aan samen muziek maken. Het Frysk Jeugd Orkest heeft daarbij de ambitie om elk individueel orkestlid te inspireren om zich te ontwikkelen en te genieten.

 

Regelmatig geeft het Orkest optredens in Fryslân en elders in Nederland, daarnaast heeft het orkest 16 tournees gemaakt naar de Verenigde Staten, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Zwitserland, Zweden, Italië en Frankrijk. Naast het symfonisch repertoire staan ook filmmuziek en musicalwerken regelmatig op de lessenaars.

 

In 2006 sleepte het Frysk Jeugd Orkest de hoofdprijs van het eerste Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in de wacht en in 2015 won het Orkest de eerste prijs in de categorie ‘Jeugdorkest groot-symfonisch’. Verder speelde het Orkest bij de slotviering van 200 jaar Koninkrijk in Theater Carré de compositie Van Oranje van Carl Wittrock voor het koninklijk paar. Het orkest kreeg deze eer door het inzenden van de beste uitvoering en opname van dit stuk voor de muziekwedstrijd op YouTube. In 2015 kreeg het Frysk Jeugd Orkest de Friese Anjer 2015 uitgereikt door de Commissaris van de Koning John Jorritsma. Met de Friese Anjer eert het Cultuurfonds Fryslân jaarlijks een persoon, vereniging of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur. In 2017 bestond het Frysk Jeugd Orkest 40 jaar en dat werd feestelijk gevierd met een groots Jubileumconcert in de grote zaal van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Overdag werd het jubileum gevierd met een reünie voor alle oud-leden. In 2022 maakte het orkest haar meest recente concertreis, dit keer naar Zuid-Frankrijk.

 

Sinds 2015 organiseert het Frysk Jeugd Orkest de Cool Classic Concert Tour; een tour van meespeeldagen door de provincie Fryslân. Een team van muziekdocenten bezoekt van tevoren de basisscholen in de regio. Kinderen die een symfonisch instrument of blokfluit spelen kunnen tijdens de meespeeldagen met het Frysk Jeugd Orkest repeteren. Aan het einde van de repetitiedag geven ze gezamenlijk een concert in een echte Schouwburg. Ook op die dag is er een muziekmarkt waar kinderen muziekinstrumenten kunnen uitproberen en is er gelegenheid om kennis te maken met de muziekdocenten. 

 

Het Frysk Jeugd Orkest streeft er naar om minimaal 10 concerten per jaar te geven. Check de agenda voor de komende concerten.

Praktische informatie

Praktische informatie

Dirigent Douwe Nauta
Repetities elke vrijdag 18:45 – 21:45 uur
Sectierepetities elke vrijdag 17:15 – 18:15 uur
Repetitielocatie De Fontein Leeuwarden,
Goudenregenstraat 77, 8922 CP Leeuwarden

 

 

Lid worden?